zaterdag 5 januari 2008

Roodkeelduiker en Topper op de Kraaijenbergse Plassen

Dat Bram nog heeft kunnen verstaan wat ik heb gezegd! Ganz tief gefrorn belde ik vanaf Kraaijenbergseplas 9 bij Jan Hartog in de auto Bram Aarts op, om te melden dat het inderdaad om een Roodkeelduiker op KBPplas 5 ging, die gisteren als mogelijk was ontdekt. Wederom zet Gert-Jan Caspers een prachtontdekking op z'n naam! De eend met grijze rug en torpedolijf bleek inderdaad ook een Toppertje.
Om kwart voor negen zette Jan en ik onze kijkers op plas 5. Al vrij snel zwom een duiker m'n beeld in en binnen twee seconden bleek ik eindelijk de derde 'duiker' voor ons werkgebied te mogen aanschouwen. Kijkend naar de, overigens zeer actieve duiker, kwamen achter in beeld twee Casarca's binnendrijven. De duiker dreef en dook al snel richting kijkhut, wij doken ook (in de auto) en reden naar de hut. Hier bleek dat de vogel al weer in de NW-hoek van plas 5 zwom. Bij de kijkhut vlogen een aantal Wulpen op, hakte een Geelpootmeeuw op iets wat leek op een overmaatse liché en doken vijf Brilduikers met een nieuw montuurtje hun kostje bij elkaar.
We hadden even twijfel. Of naar Amersfoort voor de Grote Kruisbekken, of eindelijk een echte Taigarietgans voor Jan Hartog in de wacht zien te slepen. Later zou blijken dat deze juist niet bleven wachten. Via plas 7 met Grote mantelmeeuw besloten we toch, mede vanwege de weersverwachting, in de buurt te blijven. Bij plas 9 konden we al snel, echt exact op de plotpijl van Gert-Jan gisteren de Topper terug vinden.Daarna werd het een tocht met veel ganzen en andere leuke soorten. Om het kort te houden:
Op vele plekken grote aantallen Toendrarietganzen, Rotgans aan de oostkant van de brug bij Well, samen met Zwarte Zwaan en Indische Gans, drie Kleine Zwaan, Toendra's en KnobbelzwanenReinderslooi vijf Brilduikers, een Dodaars en een overvliegende Slechtvalk man, Grote Zilverreigers aan de noordkant van de brug, bij Elsteren (1) en 1 in de weilanden bij Hoogeind,Havik, Zwarte Zwaan en twee dubieuze blauwfasige Sneeuwganzen Kramsvogels en een Goudvink in een 'Pestvogelparadijs': een veld vol Gelderse Roos, én een Brandgans en vele Toendra's bij Ven Zelderheide langs de Niers, veertien Patrijzen aan de Raamweg aan de westkant van plas 9 bij Cuijk.
Alle andere leuke soorten zijn terug te vinden in ons waarnemingenwerkgroepscherm. En Jan: die Taigarietgans vatten we morgen bij de snavel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten