Wanneer ik thuis aan m'n bureau aan het werk ben, spiek ik regelmatig even naar het slootje, voor de IJsvogel, en het Populierenbosje voor de deur. Tot heden 'helaas' alleen nog maar telkens tot drie Grote bonte spechten, die de laatste tijd ook al weer druk aan het roffelen (is de 'balts) zijn.
Mijn dagelijkse uurtje naar buiten ging weer eens naar een favoriet gebiedje van me, de Heemtuin van Presikhaaf, op slechts een paar pedaalslagen van m'n huis gelegen. Voordat ik daar door de poort liep, bezocht ik eerst een bijna droog staande sloot in Park Presikhaaf, waar Kleivedermos groeit, een nieuwe soort voor me. Dat stond er volop, en natuurlijk moet een nieuwe soort ook met foto's worden vastgelegd.
Kleivedermos, Park Presikhaaf, Arnhem |
Op weg naar de Heemtuin, honderd meter verderop, fietste ik rustig over het fietspad aan de Ruitenberglaan, en noteerde net (stilstaand nu) enkele watervogels, zoals twee Aalscholvers, Kuifeenden en Waterhoentjes. In m'n ooghoek bovenin, zag ik hoog voor me ineens een specht van rechts aan komen golven en in de top van een hoge Zomereik neerstrijken. 'Het zal wel weer een Grote bonte zijn'. De gedachte was nog niet uitgespookt, of de vogel begon ineens te 'gaaien', een soort 'weeh weeh weeh: Krek, een zingende man Middelste bonte specht!
Middelste bonte specht man, hoog in eik, Park Presikhaaf |
De vogel was lastig te fotograferen, niet alleen doordat ie hoog in de top zat, ook het flinke bewegen van de takken door de wind werkte niet bepaald mee en vaak zat de man ook nog eens, net buiten beeld, aan de andere kant van de tak ten opzichte van mij. Na een paar plaatjes dook de specht omlaag de Heemtuin in. Natuurlijk ik er achter aan!
In de Heemtuin in eerste instantie geen spoor van de Middelste. Maar ja, ze kunnen vaak geruisloos hoog in de toppen van eiken foerageren, en zijn dan moeilijker te vinden (hoewel ze op het tikken op takken, tijdens het zoeken naar insecten, wel te vinden zijn. Ze klinken net weer anders dan Grote bonte spechten, maar vergissing met Boomklevers ligt op de loer :-) )
Het onderdeel 'uiterwaard' in de Heemtuin stond mooi onder water vandaag! |
Al rustig sjokkend kwam ik Willeke tegen en raakten we in gesprek. Ze bleek gids voor de KNNV te zijn, en onder andere in de Heemtuin rondleidingen te geven. Terwijl we de natuur van de tuin aan het bekijken en bespreken waren, en een afspraak maakten om eens contact te hebben over dat ik eens een rondleiding voor de KNNV-gidsen zou verzorgen, zodat zij nóg meer inzicht krijgen in de soortenrijkdom in de tuin, zie ik weer in m'n ooghoek. 'Iets' plofte op een dode boom vlakbij. Zou het?. 'Moment' zeg ik en ren dichter naar de boom. Hatseflats! Schitterend rustig foeragerend zat daar het mannetje Middelste bonte!
Ook Willeke was nu getuige van deze nieuwe soort voor de Heemtuin. Het lukte me net om, tussen de bewegende takken er voor, enkele foto's te maken. Na dit genot gingen Willeke en ik weer onze eigen weg. Een paar Gekraagde aardsterren (paddenstoel) stonden tussen de Klimop op de grond, Bleek boomvorkje (een mos) hing aan de stammen van Zomereiken.
Gekraagde aardster, Heemtuin Presikhaaf, Arnhem |
Even meende ik, vrijwel zeker, vanuit een groep rondvliegende Koperwieken een Pestvogel te horen, dat rinkelende geluid van ze is eigenlijk onmiskenbaar. Het bleef helaas echter bij maar één keer. Richting uitgang lopend trof ik Leendert-Jan nog, een (zweef)vlieg-expert en collega-admin op Waarneming.nl. Na hier een leuke kennismaking mee gemaakt te hebben, peddelde ik weer rustig op huis aan. Benieuwd of er een paar foto's van die nieuwe soort voor Presikhaaf waren gelukt. Wel, gelukkig, mijn bewijs heb ik :-)
Nu nog bij mij voor de deur!
adult man Middelste bonte specht, Heemtuin Presikhaaf, Arnhem |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten