woensdag 6 mei 2009

Noordse Sternen'regen'!

De ochtend was evenals ons plan, niet geheel helder. Geert Lamers en ik hadden andere plannen, maar het roer werd omgegooid na de melding van een Cetti's Zanger bij plas 5 van de Kraaijenbergse Plassen en reden we op 'de Ganzenorgel' aan, een gebied aan de noordzijde van de plas. Het gebiedje ziet er geschikt uit, een klein plasje met aan één zijde wilgjes, een klein beetje riet en meidoorns. Hierin zingen verschillende Tuinfluiters, Zwartkoppen en tjilpen Huis en Ringmussen. Boven het water scheren Gierzwaluwen. Vanuit de bosjes langs het watertje horen we ineens een 'gekke' Tjiftjaf: 'tje tji tje tje'. Zou dit een Tjiftjaf zijn die voor 'Cetti's' is uitgemaakt? Het heeft er wat van weg. Een echte Cetti's krijgen we helaas niet te horen. Om kwart over negen valt een oog van Geert op een laagovervliegende rover. Rustig cirkelt een Zwarte Wouw naast ons. Eerst van ons af, om daarna om te draaien en prachtig langs ons heen naar het noordoosten te vliegen. Geert pikt nog een IJsvogel mee als ik verderop loop te struinen.

Na anderhalf uur zonder resultaat geven we het op. We besluiten te gaan zoeken naar een gemelde Buidelmees in de Roswaard bij Doornenburg. Na stiekem toch een eindje rijden staan we even later bij het omhekte gebied. Het ziet er interessant uit: een plasje, wilgen, riet. Het zou moeten kunnen. De inmiddels aangewakkerde lichte regen kan wel eens roet in het eten gooien, het blijft op enkele Kleine Karekieten na stil. Een formatie steltlopers vliegen snel over, het blijken Goudplevieren te zijn. Een telefoontje van Justin Jansen die bij het Ringselven bij Budel Dorplein staat laat ons volgende plan beginnen. Justin meld namelijk Noordse Sterns, zowel bij hem als op de Strabrechtse Heide zijn ze wederom naar beneden gekomen. Voor ons tijd om een kijkje te gaan nemen bij het Grote Grindgat van Weurt. Een korte stop bij de Waalstrang van Lent levert tot onze leuke verbazing een bijna volledig zomerkleed Kanoet en een Bonte Strandloper op, vooral de eerste is een erg leuke soort voor onze regio.

Op een druilerige en winderige dijk genieten we een tijd van de Kanoet en rijden daarna naar het Grindgat. Ter hoogte van het dijkmagazijn parkeren we de auto en gelijk valt het grote aantal sterns op. Een snelle telling levert zo'n 40 a 50 sterns op. Een goede tweede blik laat tot onze grote vreugde een flinke hoeveelheid Noordse Sterns zien. Ongeveer 35 Noordse Sterns blijken boven het water te dwarrelen. Het werkelijke aantal is wat onduidelijk. Een volgende telling levert namelijk zo'n 60 a 70 sterns op. Soms schroeven de sterns op tot redelijke hoogte, maar wij krijgen niet echt hoogte of er nu groepen hiervan doorvliegen naar het noorden. In ieder geval komen er ook weer vogels naar beneden. We lichten enkele mensen per telefoon in en ik ontdek en passant wederom een Kanoet die aan de overkant van de plas op de oever loopt, vegezeld van een Groenpootruiter.

Bij het Grindgat krijgt Geert een 'piepje' per telefoon: een adult man Roodkopklauwier is zojuist gezien bij Vught! Da's 'in de buurt'. Ach, doe eens gek! Nu meerdere mensen op de hoogte zijn gesteld van de Noordse Sterns spoeden we ons naar de Grobbendonksekooiweg in de Vughtse Cement. Om na drie kwartier rijden tegenover een prachtig adult mannetje Roodkopklauwier te staan! Al snel vliegt de vogel stapsgewijs langs de doodlopende weg naar achteren. Uiteindelijk zien we het mannetje een flinke tijd halverwege een hogere boom zitten. Uiteindelijk besluiten we de vogel met rust te laten en keren huiswaarts.

's Avonds fiets ik wederom naar de strang bij Lent. Er zijn vandaag zoveel stelt en strandlopers over oost Nederland gevlogen, ik hoop ook op nog iets geks. Nu loopt langs de rand van de strang een Kanoet die nog roder is dan de vogel van vanmiddag en een ander exemplaar betreft. Niet gek, aangezien er 's middags hier twee werden gezien. Met een 'je weet nooit' gedachte kijk ik over de Waal en krijg zowaar een stern in beeld die laag over het water naar het westen vliegt. Snel kijk ik waar de vogel heen gaat en krijg zo nog negen sterns in beeld. Het zijn alle Noordse! Vlak voor de Waalbrug cirkelen ze omhoog en verdwijnen over Lent naar het noorden. Wat een spektakel vandaag! Een Paapje vormt een leuk extraatje bij de strang. Een plevier 'spec.' speert snel over me heen. Het is een grotere, maar ik pik de vogel pas boven me op en is al snel uit zicht. Gevalletje 'jammer'.

Een snel en uiteindelijk toch nog ver fietsrondje door de Ooijpolder, tot aan de Kaliwaal en weer terug, halverwege de avond levert nog diverse Bosruiters, twee Watersnippen, Groenpootruiters, een vrouwtje Bruine Kiekendief en een roepende Roerdomp bij Tiengeboden op.
Ongeveer vijf en veertig Noordse Sterns op één dag in het werkgebied zien laat een wel erg grote indruk op me achter. In bed zie ik nog het beeld van al die krioelende sterns boven de plas voor me. Gevolgd door het groepje van tien. Op weg naar het hoge noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten