zaterdag 28 februari 2009

'Well' done

We hadden een ander plan. Maar plannen horen op z'n tijd gewijzigd te worden. Zodoende togen Geert Lamers en ik niet volgens plan naar het hoge noorden van ons landje, maar rijden juist zuidwaarts. In het nieuwe natuurontwikkelingsgebiedje bij Linden, onderdeel van de Kraaijenbergse Plassen krijgen we na een korte zoekactie de hier al een tijd rondhangende Krooneendman in beeld. Iets verderop, aan de andere kant van de weg, dobberen op plas 8 een tweetal van de eveneens al geruime tijd aanwezige Toppers.

Om 13:28 krijgen we een sms van Rob Voesten: 'eerste winter Zwartkopmeeuw bij Well aan de kade'. Well, daar maar naar toe dan hé! Als we er aankomen zit Rob er al weer: hij moest er even tussen uit voor een voetbalwedstrijd. En dat is te zien ook! In trainingspak, voetbalsokken en in gympen zit hij op een krukje kaas vanuit een vuilniszak te strooien. Hiermee lokt hij meeuwen, zodat hij de ringen af kan lezen. En de nog steeds aanwezige, zeer gretige Zwartkopmeeuw maakt er ook dankbaar gebruik van. Wat weer prachtige beelden oplevert van deze meeuw op slechts een paar meter afstand van de aanwezige vogelaars.

We krijgen een belletje: Kraanvogels komen ongeveer onze kant op. Nu moeten we ook nog eens de lucht in de gaten houden. Gespannen turen we in de richting waar ze vandaan zouden moeten kunnen komen. Weer iets later een telefoontje vanaf de Hamert: vier Kraanvogels aan de grond op het Nieuwe Heerenven! Dát willen we natuurlijk ook wel zien, en de aanwezige vogelaars springen in de auto, zich opmakend voor een mooi schouwspel. Helaas gooide een overvliegende groep Kraanvogels roet in het eten, door de ter plaatse vogels mee te trekken. Bij aankomst dus geen Kraan meer te bekennen. Nu het hele Wellse clubje hier staat, kunnen we net zo goed wachten of er misschien meer over komen. Dit levert wel sferische plaatjes van een Nieuw Heerenven die de nacht ondergaat. In de verte horen we vier Bosuilen de dag afsluiten en is het tijd huiswaarts te gaan. Zwaar nagenietend van een lekkere dag rijden Geert en ik terug.

De volgende dag zet ik verkeerd in, blijf thuis en mis zo zo'n slordige 1100 Kraanvogels over de Hamert. Ai!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten