zondag 15 februari 2009

Een dagje lande rijen

Gisteren werden twee Roodhalsganzen ontdekt in de buurt van de Leemput bij Milsbeek. Meestal dwaalt er elk jaar wel een enkeling of aantal door het werkgebied van de VWG Nijmegen, maar twee bij elkaar is een buitenkansje. Met Geert Lamers rij ik 's morgens er naar toe en al snel vinden we langs de Biezendijk de op zich kleine groep Kol en Toendrarietganzen waar ze in zouden moeten zitten. Al snel ontwaren we rode vlekjes in het grauwe grasnoeiende gekrioel. Naast elkaar lopen de twee door het weiland, geen moment wijken niet van elkaars zijde, wat zou kunnen duiden op een paartje. Later voegen Rob en Henny Gorissen, Jouke van der Zee en Jan Hartog zich bij ons en lange tijd bewonderen we deze prachtganzen.

Geert en ik besluiten daarna naar de eveneens gisteren bij Tuindorp gemelde Kleine Rietganzen te gaan zoeken. Vanaf de Veenweg ten noordwesten van Tuindorp vinden we de grote groep Toendrarietganzen waarin ze zaten. Er waait een frisse wind, het gaat wat moeizaam om over deze afstand goed de telescoop stil te houden en er doorheen in het doffe licht de grijze ruggen van de Kleine Rietgans er uit te pikken. Uiteindelijk weten we ze te vinden. Eerst één, en dan verderop een tweede. Ook een Casarca blijkt rond te banjeren. Via een omweg bereiken we de andere kant van de groep en hoewel het nu is gaan regenen zitten we íets dichterbij. De Kleine Rietganzen blijken nu alledrie bijelkaar te lopen. Hoewel de afstand niet zo heel groot is, zorgt de sombere lucht en de regen voor slechts een 'duidelijke glimp'. Desondanks is het erg leuk om eens drie Kleine Rietganzen in een groep van ongeveer 3500 Toendra's in de regio te zien.

Bij plas 5 van de Kraaijenbergse Plassen treffen we de op dat moment practisch gegarandeerde Kuifduiker aan. Zo'n 21 Brilduikers, 21 Brilduikers en een Pontische én Geelpootmeeuw hangen in de buurt rond. Hierna rijden we naar Princepeel, waar al een tijd een groep Kleine en Wilde Zwanen zich tegoed doet aan het groene gras. Vooral de Wilde Zwaan is een bijzonderheid in ons werkgebied.

Nu we toch in deze hoek zijn besluiten we nog even door te rijden naar de Reekseweg bij Landerd, waar op een klein perceeltje al een tijd een tweetal Kraanvogels verblijft. Soms zijn de vogels al dan niet langere tijd weg en lijken dan iets noordoostelijker, bij de Graafse Raam rond te hangen. Althans, in dezelfde periode wordt hier ook een aantal keer een tweetal Kranen gemeld. We zijn de scherpe bocht in de Reekseweg nog maar net door en kijken terug op de akker, of we zien ze al lopen. Ze laten zich prachtig bekijken terwijl ze zich opvetten met resten op de maisakker. Een waardige afsluiter van een mooie dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten