vrijdag 1 september 2006

Oevervol, da's weer eens wat anders! Trektellen

Iets rapper dan normaal fietste ik vanochtend naar de telpost. Door de bomen in Heumensoord kondigde zich een mooie ochtendzon aan, de verwachtingen werden iets opgeschroefd na een paar tegenvallende resultaten dagen eerder op de telpost, snel op de post zijn werd dus gewenst.
Met enig bluf zette ik m'n scoop neer, opdat de trekkers in de verte al konden zien dat ik er klaar voor was. Een Nijlgans trok een groep Grauwe Ganzen voort, de eerste vogels vlogen het papier op. Een waterig roepende Gele Kwikstaart trok door een inmiddels aardig luchtje, maar echte aantallen bleven achterwege. Inmiddels trok Fred Hustings door de heide en voegde zich toe. Een paar Boertjes vlogen over, gevolgd door een Wulp, een Torenvalk, een Kruisbek, een trekteller waarvan me de naam is ontschoten en Erik van Winden.
Vijf Huiszwaluwen trokken in de verte over. Of waren het toch de voorbodes van de Oeverzwaluwen- stroom? Want een half uur later trok een groep zwaluwen voorbij die als Oeverzwaluwen werden vastgelegd. Soms zie je bij soorten mooie 'trekbanen'. Een 'route' door de lucht waar telkens dezelfde soort overheen vliegt. Zo ook met de Oeverzwaluw, want nauwelijks later volgde aan de oostkant van het vliegveld weer een groep, opgejaagd door weer een groep over exact dezelfde route. Allemaal Oeverzwaluwen! In leuke groepsaantallen trokken in denk iets meer dan tweehonderd Oeverzwaluwen over. Te herkennen aan hun vlucht die een beetje tussen het grillige van de Huis- en het sierlijke van de Boerenzaluw in zit. Een enkele Gierzwaluw trok hiertussen nog gezellig mee. Tijdens het kijken of er écht geen witstuitjes tussen de Oevers zaten werden nog twee Watersnippen in het luchtruim ontdekt. Even een moment rust om de lokale Grote Lijsters te tellen, zo'n dertig: waarvan wederom akte. Het telteam is inmiddels gewijzgd, Erik van Winden maakt plaats voor Rob Gorissen.
Een groep puntig gevleugelde vinkachtigen boven de dennen werd ontmaskerd als Kruisbekken, een stukje naar links zat al uren een Boomvalk zich te vermaken boven in de top van een spar. De Oeverzwaluwen maakten het iets moeilijker voor ons en trokken nu wat breder over de post. Na een moment rust dwarrelden in de verte door de scoop weer een groep richting ons. De volgende groep kon geteld worden...Een beetje verbaasd zagen we nu dat de groep uit Huiszwaluwen bestond. En de volgende lichting ook weer. Met de Oevers was het nu practisch afgelopen, de grillige vluchten lieten zien dat ook groepjes in de verte uit Huiszaluwen bestond.
Een Blauwe Reiger die stiekum achterlangs probeerde te vliegen werd opgevangen, en het aanhoudende ge-'Huwiet' in de dennen achter maakte luid en duidelijk dat de Bingley-Tjiftjaf nog geen vertrekplannen had. Een grote groep verschillende soorten mezen en Tjiffen pendelde door de dennen, en we waren ook niet verbaasd dat na m'n uitspraak 'd'r zal ook wel ergens een Kleine Bonte Specht zitten' Fred een vrouwtje ontdekte. In kleinere aantallen vlogen, veelal laag, Boertjes over het veld, en dat het open veld steeds weer voor verrassingen kan zorgen bleek bij het opvliegen van eerst vijf Boomleeuwerikken, waarna direct een groep van negen zich los maakte van de grond. Waar die al die tijd hadden gezeten? Een kekkerende man Havik en een pendelende Zwarte Specht maakte het lokale rijtje weer compleet, een Goudvink was één van de niet alledaagse lokalo's.
De bewolking nam toe tot dichtere proporties, op het eind werd zelfs een score van 8/8-ste (= geheel bewolkt) gehaald. De trek viel toen ook bijna geheel stil, een eenzame Gierzwaluw was geloof ik de hekkesluiter. 11:15 werd als eindtijd geklokt, die Grote Gele Kwikstaart die ik op weg naar m'n fiets nog hoorde was te laat, maar misschien dat Fred z'n hand over het hart wil strijken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten