vrijdag 16 november 2007

Eindelijk weer eens een Middelste Bonte Specht!

Met het doel vandaag de Middelste Bonte Specht er uit te halen bij de Wylerberg, die eergister door iemand is gemeld, zijn Jan Hartog en ik vanochtend rond acht uur aan een tergend langzame wandeling vanaf de villa Berglust tegenover park Tivoli in Berg en Dal begonnen. Helemaal aan de westkant hadden we niets. Wel een boel getik van Grote Bonten, Boomklevers en twee Appelvinken.
Ten westen van hét -inmiddels beruchte Mibo- bruggetje in het bos trof ik langs het pad op de helling ineens een Middelste Bonte aan, hoog in een Eik. Kikke, wat zijn dit toch ongelovelijk mooie spechten he! De vogel vloog één keer het dal in, maar vloog daarna weer de helling op en bleef hier rondhangen en hield hierna een westelijke verplaatsing aan. De vogel liet zich één keer horen met een serie zwakke kwek/kiek roepjes. Daarna zijn we doorgelopen. Bij de 'lage' slagboom bij het weiland zag ik ineens weer een Middelste Bonte Specht zitten, vrij in een dode Eik, samen met een Grote Bonte. Gezien het gedrag van beiden, bijna niet vliegend, langzaam over een boom bewegend, denk ik dat er twee vogels in het spel zijn. Ook omdat we vrij snel naar deze tweede plek zijn gelopen. Deze vogel vloog later richting ZO langs het weiland om daar verder te foerageren.
Verder hier Kepen en Sijzen rondvliegend, een Grote Gele Kwikstaart overvliegend en verder veel gezellig bosspul als meesjes e.d. In de Ooijpolder 19 Toendrarietganzen, een Geelpoot en een Pontische Meeuw, zo'n 25 Pijlstaarten en een Grote Zilverreiger bij de Kaliwaal, twee Zillies bij de Bisonbaai en zeven witte stokken bij de Oude Waal, alsmede zo'n 250 slobberende Slobeenden. Leuk om te zien hoe ze in kleine groepjes van zo'n zeven/acht stuks om elkaar heen rondjes draaien bij het foerageren.

Dit was m'n eerste najaarswaarneming van de Middelste Bonte Specht op deze locatie sinds het voorjaar. Wat ben ik blij dat ze er nog zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten