zaterdag 26 oktober 2013

Zoeken naar Grote Kruisbekken in het Deelerwoud

Vanochtend met Ronald Stolk en Jorick van de Westeringh weer eens de Grote Heide in het Deelerwoud ten noorden van Arnhem bezocht. Nu de invasie van de Grote Kruisbekken op diverse locaties in Nederland al exemplaren heeft opgeleverd wordt het ook tijd dat ze bij Arnhem eens gevonden worden. Na aankomst lopen we eerst van oost naar west de prachtige Kleine Heide af. Hij lijkt zo leeg. Toch zitten er her en der Graspiepers, evenals enkele Veldleeuweriken en Rietgorzen. Een Raaf roept in de verte
Aan de noordoostkant van de Kleine Heide zijn enkele afgeplagde stukken, mooie plekjes voor leeuweriken of gorzen. Helaas zijn ze nu leeg.
Bij de Grote Heide staat een bankje waar we een tijd luisteren en kijken wat er zoal rondvliegt. Het is aardig stil, als dan toch ineens het gekliep van Kruisbekken is te horen. Een klein groepje vliegt langs ons, zo te horen gewone. Bij deze ene groep blijft het ook.


een panoramafoto van een bijzonder mooi pauzeplekje


Terug in het bos lopen we tegen een enorme groep herten aan, zo te zien allemaal Edelherten. In hetzelfde perceel een stukje verder vliegen twee barmsijzen over. We lopen er achter aan en hoewel we ze weer vinden in de top van een boom zijn ze te snel om er een naam Grote of Kleine Barmsijs aan te kunnen plakken. 
De leuke en flinke struintocht levert verder, hoe opvallend, niet veel bijzonders op. Via whatsapp krijgen we het bericht van Robert Keizer dat hij op de Hoge Veluwe wél een groepje Grote Kruisbekken heeft.
De lucht is inmiddels open getrokken, een mooie blauwe hemel met verspreid witte wolken hangt boven ons als we weer een korte pauze nemen en daarna op huis aan gaan. Die Grote Kruisbekken komen nog wel! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten