zaterdag 25 oktober 2008

Notenkraker Horst, Graszangers in Beugen!

Op 23 oktober wordt ten zuidoosten van Horst een Notenkraker gemeld via Waarneming.nl. De plek is niet exact bekend, maar de waarneming, mét foto gepubliceerd, zorgt er voor dat de volgende dag mensen gaan zoeken, waaronder Geert Lamers. En inderdaad na een flinke zoektocht de vogel weer vinden langs de Sint Jorisweg. Zelf ging ik het vandaag proberen met Hennie Reijnen. Op weg erheen heb ik contact met Rob Voesten die er al is en krijg te horen dat de vogel nog niet is gevonden. Er wordt nog druk gezocht, maar vlak voor we aankomen krijg ik het verlossende telefoontje: hij zit er nog! Als we in de buurt zijn loodst Rob ons naar de plek, een zijpaadje langs de Sint Jorisweg, en als we even later aan komen lopen kunnen we gelijk aanschuiven. Vlak langs een landweggetje zit een schitterende Notenkraker zich tegoed te doen aan wat lijkt larven, op slechts een paar meter afstand. Even lijkt het mis te gaan wanneer een hond van een passerende wandelaar een uitval doet naar de vogel, maar het gaat goed. De vogel komt boven onze hoofden in een eik zitten en is niet bepaald schuw. Even later vliegt ie terug en gaat verder met waar hij mee bezig was. Als je op de foto rechts goed kijkt, dan zie je de vogel in het gras zitten onder het dunne en dikke paaltje bijelkaar! Na een schitterende show op een weidepaal vliegt de vogel op en vertrekt.

Later blijkt dat de vogel een soort ritme heeft, waarin hij telkens een drietal plekjes in de (ruime) omgeving bezoekt om te foerageren. Zodra de vogelaars dit doorhadden werd het vinden van de vogel een stuk makkelijker!

Op de terugweg besluiten we nog even langs Startwijk bij Beugen te gaan. Op dit bouwterrein vol ruigte werd eerder dit najaar een Graszanger ontdekt, een regionaal erg goede soort, maar nu al een tijdje uit beeld was. Terwijl we door het veld lopen vliegen Putters, Graspiepers, Veldleeuweriken en Patrijzen om ons heen. Bij het inmiddels bekende zandpaadje 'met bouwkeet' hoor ik een roepje wat ik wel ken en hier eerder heb gehoord: verrek, dat is de Graszanger! Tot grote verbazing van Hennie en mij zien we de roepende vogel achter een soortgelijk vogeltje door de ruigte aanvliegen. Zitten er nu gewoon twee! De twee vliegen regelmatig laag over de vegetatie achter elkaar aan en laten zich af en toe leuk bekijken. Het mannetje laat een paar keer z'n zang horen en nadat ik de waarneming heb doorgebeld gaan wij er ook vandoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten