donderdag 6 september 2007

Tuingeluiden

Vanachter m'n raam, werkend met de computer, hoor ik het geluid van Staartmezen. Vanaf het kerkhof, welke achter m'n tuin ligt, dwarrelt een groep mezen de hoge spar aan de rand van de tuin in. Niet veel later vliegen de drukke langstaartige verenbolletjes naar de Hulst, welke tegen het klooster aan en wat dichter bij m'n raam staat. Kool- en Pimpelmezen vliegen mee en gezamenlijk nemen ze bezit van de boom. Getrokken door het geluid van een goudhaan besluit ik snel met m'n kijker de tuin in te gaan. In de hulst krioelt het van de vliegbewegingen van zo'n zeven Staartmezen, evenveel Koolmezen en zo snel te zien iets meer Pimpelmezen. Maar het blijft lastig tellen met zo'n dicht betakte boom. De mezen scharrelen druk langs elkaar, zo veel mogelijk insecten naar binnen werkend als maar mogelijk is.
Een Tjiftjaf fladdert af en toe aan de rand van de boom, om daarna weer het groen in te duiken. De 'goudhaan' blijken er twee te zijn. Zowel een gewone Goudhaan, als een Vuurgoudhaan trekken mee. Ook de Tjiftjaf blijkt met z'n tweeën te zijn. Later trekken de Goudhanen en Tjiftjaffen zich terug in een hoge conifeer en laten zich dan wat minder makkelijk zien. Aangespoord door de Staartmezen, die als eerste kollektief uit de boom vertrekken, vliegt de groep mezen op en één voor één verdwijnen ze over het lage gedeelte van ons huis naar de andere kant van het klooster. Even meen ik ook een Grauwe Vliegenvanger in de grote spar te horen, maar de vogel laat zich helaas niet zien en later ook niet meer horen
Blijft een kick om een 'feedingflock' mezen te zien zwerven, en het is altijd weer spannend wat er voor andere vogels meetrekken met zo'n groep. Wordt weer een tijd met grote alertheid in de achtertuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten