zaterdag 11 februari 2017

Zoeken naar een braamsluipert in Nijmegen

Een aantal medewerkers van Sovon vonden in de late namiddag van 9 februari jl een 'braamsluiper' op de parkeerplaats bij hun kantoor in Natuurplaza aan het Toernooiveld in Nijmegen. De laatste jaren blijken dit soort braamsluipers van oostelijke herkomst, wat het altijd interessant maakt ze beter te bestuderen. Goede foto's zijn voor een juiste determinatie van groot belang, en eigenlijk zou een verzameld poepje of veertje het allermooist zijn, zodat door DNA-onderzoek de grootste zekerheid over de determinatie kan worden gegeven: een Vale, Woestijn, of Siberische Braamsluiper.

Erik van Dijk vond de volgende ochtend, 10 februari, vroeg de vogel terug op de parkeerplaats, en aangezien ik zangertjes in de winter altijd erg leuk (en spannend) vind, en deze oostelijke braamsluipers een uitdaging zijn, vroeg ik een aantal mensen in Arnhem, of ze misschien wilden gaan zoeken. Rob Zweers had er wel oren naar, zodat we vanochtend om tien uur naar Nijmegen reden. Op de whatsapp-groep van Vogelalert Nijmegen vroeg ik, of er meer mensen wilden helpen zoeken, waar Mars Gremmen positief op reageerde. Toen Rob en ik arriveerden troffen we Mars aan, die reeds aan het rondbanjeren was.

parkeerplaats met de kurkeikjes
De eerste rondes leverden niets op, en nadat alle kurkeikjes op de parkeerplaats, waar de vogel in was gezien, diverse keren grondig uitgeplozen waren, en we niet verder kwamen dan een Heggenmus of Pimpelmees, werd de zoekcirkel vergroot. 

In de 'tuin' van Natuurplaza
Eerst de boompjes en struikjes langs de parkeerplaatsen aan de andere kant van het gebouw. Hier zat een Kramsvogel luid tjakkend in de top van een boompje. Even later kwam er een groep van zo'n veertig over ons heen, richting binnenstad trekkend. Tijd voor een wandeling door Park Brakkenstein. Aan het begin werden we gelijk al verwelkomd door tienatllen Kauwtjes, die al kwebbelend weer aan hun nestholtes bezig waren. 

Eekhoorntjes bekijken
Maar ook hier geen braamsluiper. Wel veel ander leuks, zoals ontzettend veel Vinken, die foerageerden in de sneeuw onder Beuken, enorm veel Merels, die veelal in groepjes aan het wroeten waren in los gewoelde bladeren onder dennen en Rhododendrons. Twee Eekhoorns lieten zich mooi bekijken, zowel in de bomen als op de grond, druk bezig hun buikjes te vullen. 

Eekhoorn. foto Rob Zweers
Een Groene Specht liet zich lachend horen, een zingende Holenduif met z'n herhaalde 'hoe hoe hoe' gaf een zomers tintje aan het winterlandschap. Goudhaantjes scharrelden verborgen tussen de bladeren, een enkele Appelvink laat zich tikkend alleen horen. De Bosuil die hier onlangs nog door Mars werd gehoord, en waarvan ik een plek wist waar ze met hun jongen wel eens zaten, liet zich helaas niet vinden. Miauwen kondigden drie overvliegende Buizerds aan. Stiekem hoopte ik op een Middelste Bonte Specht, die hier vaker is gezien, 'helaas' bleken alle gevonden 'boomstamtikkers' Grote Bonte te zijn. 

Park Brakkenstein en Mars
Na tweeënhalve uur struinen echter nog steeds geen sluipertje, zodat we terug naar de parkeerplaats liepen voor een laatste poging. Hier kwam ineens een vogeltje over ons heen vliegen, waar ik aan het vlieggedrag de stempel 'mogelijke' Zwarte Roodstaart op plakte. De vogel landde in de top van een boom, en dankzij de razendsnelle reflex van Rob wist hij een fraaie foto, op grote afstand(!), te maken, die inderdaad bevestigde wat ik dacht. 

Zwarte Roodstaart. foto Rob Zweers
Vlak er na dook de roodstaart naar een raamkozijn, waar zij een keer kort door de knieën knikte en de staart liet trillen, om daarna uit beeld te verdwijnen. Helaas geen braamsluiper, het zat er niet in vandaag.

's Avonds gaan Erik van Dijk en Mars nog een keer op de parkeerplaats kijken. En treffen de braamsluiper toch ineens, ver in het donker, weer in een kurkeik aan! Mogelijk komt hij hier alleen slapen, en verblijft ie overdag ergens anders. Ben benieuwd of we daar nog achter komen. Want ga graag nog eens kijken. Altijd spannend, zangertjes in de winter!. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten