zondag 18 mei 2008

Amerikaanse Goudplevier in de Prunjepolder

In de Prunjepolder in Zeeland is 17 mei een schitterende adult zomerkleed Amerikaanse Goudplevier ontdekt door Mark Hoekstein. Samen met Jos van Oostveen rij ik 18 mei dan ook die kant op. Het is opvallend rustig aan de dijk. Blijkbaar heeft 'iedereen' de soort al. We zijn de enigen.

Als we aan de Delingsedyk aankomen is het ongelovelijk maar waar: de enige, werkelijk waar, énige vogel die vlak voor ons loopt blijkt de goudplevier te zien! Compleet verbluft door deze simpele twitch settelen we ons op de dijk en nemen lekker de tijd om de vogel te bekijken. Hij scharrelt op de typische plevierenmanier langs de rand van het water, en laat zich van alle kanten mooi bekijken.

In dezelfde Prunje zien we ook de al tijden aanwezige Zwarte Rotgans in een klein groepje Rotganzen. Een Strandplevier is een gave aanvulling op m'n jaarlijst, echt makkelijk zijn ze niet altijd. Verder hangen er een Kleine Zilverreiger, Kanoeten, Lepelaars, Steenlopers, Bontbekplevieren en andere soorten rond.

Bij het Breedewater in het Voornes Duin, redelijk 'in de buurt' zit sinds een paar dagen een Noordse Nachtegaal. Jos en ik rijden dan ook nog even die kant op. In een schitterend duingebied moeten we eerst een flink eind wandelen voor we op de bewuste plek komen. De route erheen is dan wel weer makelijk. Waar we op een gegeven moment rechts een klein paadje in moeten, wordt dit aangegeven door een plastic zakje, welke aan een hek is geknoopt. Ondanks lange tijd wachten horen we geen Noordse. Wel een gewone Nachtegaal en twee Goudvinken. Ik maak nog wat foto's van libellen, wat Azuurwaterjuffers blijken te zijn. Maar ja, dit is dan ook niet mijn sterkste soortgroep.









Een filmpje van mij van de Amerikaanse Goudplevier staat op Youtube:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten