zaterdag 22 juli 2006

Zo, klaar met de drukte, hup de Ooij in!

Ik ben klaar met de Vierdaagse/Valkhofaffaire, en hoewel het heel gezellig was, heb ik m'n portie drukte voorlopig even gehad. Daarom vanavond met Peter Hoppenbrouwers de Ooij in. Bij het Hollands-Duits-gemaal de Grote Gele Kwikstaart in een boom. De westkant van de Oude Waal werd opgevrolijkt met een Lepelaar, drie Witgatjes en na een tip van Luc Meuwissen konden Peter en ik alsnog ook een rustende Kleine Zilverreiger bekijken aan de westkant van de Oude Waal die ik zowaar over het hoofd had gezien.
Minimaal 18 Witgatjes zaten verspreid over het schiereiland, stipjes in de verte hadden het aantal op kunnen krikken, maar zaten net te ver. De Watersnippen verticuteerden met minimaal tien man sterk de sliboevers van het schiereiland, terwijl twee Bosruiters het rustiger aan deden. Zwarte Sterns waren nadrukkelijk aanwezig en vlogen met hun jongen boven het water.. Een zangertje welke zich voortbewoog aan de rand van het schiereiland in de gele lissen en kruidenlaag werd door ons verbaasd gedetermineerd als Rietzanger. Leuk zo'n foerageerwaarneming! Vier ongedetermineerde steltjes in de trant van Regenwulp/Grotere plevier vlogen hoog over richting west en lieten Peter, Luc en mij weer ouderwets vertwijfeld achter.
Bij de Erlecomse Waard één Pontische Meeuw leurend aan een dood beest aan de waterrand, zo'n 35 Geelpootmeeuwen, een paar Kleine Mantelmeeuwen en Stormmeeuwen. Groepen invallende Wulpen in verscheidene aantallen, waarvan we er zo'n 120 hebben zien invallen gaven weer aan dat de slaapplaats weer goed bezocht wordt. Leuk waren twee Kleine Plevieren met twee pulli, een Scholekster met een bedelend jong (die overigens verbazingwekkend goed op een roepende Bonte Strandloper leek) en een groep strak naar west vliegende Zwarte Sterns. De afwezigheid van het paar Visdieven zouden kunnen wijzen op een mislukt broedgeval.Op de terugweg aan de oostkant van Oortjeshekken een Steenuil in een grote knotwilg roepend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten