zaterdag 17 juni 2006

Nachtrondes een dagtaak

De laatste tijd fiets ik vaak 's nachts rond (overdag veuls te warm) om te luisteren en te kijken wat er over is gebleven van alle ontdekte Kwartels en om nieuwe nachtvogels te horen. Op de bekende Kwartel-plekken langs de Persingensestraat is het aantal helaas nu nul.

Elke keer is de route kriskras door de Ooijpolder, met tot op heden Kekerdom, Leuth (De Zeelt) en Querdamm als uiterste van de ronden (en m'n telplot in de Millingerwaard natuurlijk, maar die staat op zich). Regelmatig stop ik, dus het rondje gaat langzaam. Ik probeer elke keer een andere ronde te doen, zodat achter Leuth ook aan de beurt komt en probeer ook andere delen rondom Nijmegen te doen. Zo onlangs ook op Heumensoord, Duivelsberg, Groesbeekse Bos enz. rond gefietst.
In de polder aardig wat Bosrietzangers. Hier en daar nog een Blauwborst of Sprinkhaanzanger. Gisteravond twee Porseleinhoenders op het schiereiland in de Oude Waal geteld, na eerder er al één daar 'ontdekt' te hebben. De ene vogel, die fanatiek 'zwiept', zit vanaf het lage hek op de dijk gezien recht achteraan op het eiland en begon om 21:07 gisteravond al te roepen.De ander zit meer rechts, in het verlengde van een rijtje Populieren en wilg, die haaks op Tiengeboden staan. Het zou me niet verbazen als deze vogel ook vanaf Tiengeboden is te zien. Vanaf daar mooi zicht op een aantal slikranden...

Verder doen de Patrijzen en Steenuilen en Waterrallen het nu goed 's avonds (laat) en 's nachts. Van alledrie weer voor mij een aantal nieuwe plekken ontdekt. Leuk was een overvliegende Waterral over de graanvelden tussen Persingen en St.Hubertusweg om 12 uur vannacht. Te herkennen aan het 'bieken' en één keer het 'varkens'geluid.Bij de rietdekkers aan de Hezelstraat een roepende Kerkuil. Een nieuwe Steenuil-plek voor mij was aan een zijweg van de St. Hubertusweg, bij volgens mij heet dat gehucht 'De Wilgen' (doodlopende weg ten noorden van Kerkdijk). Een andere nieuwe voor mij zat aan de zuidkant (kant De Plak) van de rij huizen aan de Kruisstraat en dan aan de westzijde, achter het laatste huis.Tijdens de prachtige zwoele, windstille vollemaansnacht onlangs een heerlijke rilling toen ik door zelf één keer 'fuup' te fluiten bij de vogel aan het (noord)begin van de Kruisstraat, een hele kettingreactie teweegbracht: de Steenuilen aan Kruisstraat, Kruisstraat-zuid, Leuthsestraat, Hezelstraat (Tiengeboden), Persingen begonnen achter elkaar aan te roepen. Wauw!
Gisteravond viel een groep van 13 Zomertalingen in bij de Erlecomsedam, terwijl er al twee zaten, dus uiteindelijk 15 in één beeld. Een zéér laag overvliegende luchtballon (50m) joeg echter alles de lucht in.Een groep van 35 Bergeendpulli blijft aardig aantalsvast tegenover de steenfabriek. Opvallend hoe het geluid van deze jongen in de schemering lijkt op een roepende Bosruiter...Eerst drie en later vier Lepelaars zaten eerst op de Oude Waal, toen op de Kaliwaal en vielen in het donker in bij de Erlecomsedam. Het gaat om 3 adult en 1 juveniel, waarvan 1 adult een poot laat hangen.De grotere meeuwen trekken weer meer aan, met bij Erlecomse dam en Kaliwaal voorverzamelplaatsen. Op allebei de plekken Geelpootmeeuw (vaak adult zomerkleed), Pontische meeuw (vaak subadult) en Kleine Mantelmeeuw (allerlei kleden). Af en toe een Stormmeeuw en een paar 'echte' Zilvermeeuwen. Bij de Kaliwaal een paartje Kolgans. Broedverdachte Visdieven bij Oude Waal, Erlecomse Dam (2pr) en Kaliwaal.
Nog nergens Kwartelkoning, Roerdomp, Woudaap, andere Kwartels, andere rallen, enz. Maar wat niet is...Ik ga vanavond/vannacht weer, het is weer iets warmer, nieuwe rondes nieuwe kansen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten